Hoe verwijder ik een vlek uit zijde en zijden kledingstukken?

Was zijde alleen als het echt nodig is. Het laten luchten volstaat meestal om het weer op te frissen. Maar wat nou als je een vlek in je zijden kledingstuk hebt? Je begint met het voorbehandelen van de vlek. Je dept de vlek droog of je schraapt het gemorste er zoveel mogelijk voorzichtig vanaf. Draai het kledingstuk binnenste buiten en spoel met koud water over de vlek. Controleer het label in het kledingstuk. Indien het gewassen mag worden gebruik altijd een speciaal wasmiddel dat geschikt is voor wol en zijde, deze zijn PH neutraal. Vlekverwijderaar op glycerinebasis is ook effectief en neutraal.

Ongeacht welk wasmiddel je gebruikt, test eerst de vlekverwijderaar op de binnenkant van het materiaal, bijvoorbeeld op een naad, voordat je het gebruikt op een vlek, om er zeker van te zijn dat het materiaal niet zal beschadigen. Water is het enige middel dat je meteen mag gebruiken – maar let daarbij wel op de temperatuur, het beste is koud of lauwwarm water. Laat het kledingstuk niet langer dan 2 minuten weken in het water met wasmiddel. De vlek niet boenen, borstelen of de stof tegen elkaar schuren, maar voorzichtig wrijven. Hierna de zijde goed uitspoelen met schoon water zodat er geen zeepresten meer in het zijden kledingstuk zijn achtergebleven. Wring het in geen geval uit maar dep het droog in een schone droge handdoek. Wanneer het volgens het label in de machine mag, gebruik dan alleen het wolwasprogramma met speciaal wol- en zijdewasmiddel . De natte zijde mag heet gestreken worden, het wordt dan mooi glad. Het water koelt het strijkijzer. Je kunt het zijden kledingstuk ook eerst laten drogen en dan op zijde-stand strijken.

Wil je het kledingstuk niet wassen, probeer dan onderstaande tips.
Bij een vetvlek: wrijf met witbrood of strooi er wat bloem op.
Bij een vlek van mayonaise: schraap de mayonaise voorzichtig eraf. Daarna dep je de vlek met spiritus en laat opdrogen. Dompel de vlek daarna onder in water met een scheutje ammoniak.

Grasvlekken: meng wat zeepspiritus en ammoniak en dep op de vlek. Maar niet voordat je het heb gestest op een verborgen stukje stof van het kledingstuk!