Hoe verwijder ik vlekken uit wollen stoffen en wollen kleding?

Wol is van nature vochtwerend. De wollen vacht houdt de schapen (geiten of konijnen in geval angora) droog en warm in de regen en sneeuw. Die eigenschap van wol komt van pas wanneer je er een vloeistof op morst. Afhankelijk van hoe de wol is geweven of gebreid zul je zien dat het vocht er als het ware op blijft liggen en er niet meteen intrekt. Naarmate je langer wacht met het behandelen van de vlek is dat natuurlijk wel het geval. En vanwege de fijne vezels van de wol is lastig een vlek te verwijderen wanneer die er eenmaal inzit. Ongeacht de soort wol behandel je de vlekken hetzelfde. Wacht niet met het verwijderen van de vlek, hoe eerder je het behandelt hoe groter de kans dat de vlek daadwerkelijk verdwijnt. Dus dep de vlek gelijk droog met en vocht absorberende doek. Probeer niet te wrijven. Wol is warmte gevoelig dus spoel de vlek uit met koud of lauw water. Mocht de vlek daarmee niet verdwenen zijn dan kun je voorzichtig deppen met wolwasmiddel. Gebruik in geen geval bleek of zure middelen. Check het label van het kledingstuk en zie of je het in het wolwasprogramma van de wasmachine kan. Het wolwasprogramma zal niet of nauwelijks centrifugeren waardoor het kledingstuk natter uit de machine komt.

Gebruik alleen een wolwasmiddel en geen wasverzachter. Door het gebruik van wasverzachter kan de wol gaan vervilten en het maakt de vezel kapot. Indien je droger een wolprogramma heeft, check dan weer het label of het kledingstuk in de droger kan. Zo niet, laat het kledingstuk liggend drogen om vervormen te voorkomen. Mag het niet in de machine maar wel in de handwas, dan kun je het onderdompelen in koud of lauw water en voorzichtig wassen met wat wolwasmiddel. Laat het niet te lang weken. Haal het kledingstuk eruit en laat het even uitlekken. In geen geval uitwringen want ook daardoor gaat de wol vervilten. Laat het liggend drogen. Mag het niet in de was of in de handwas? Breng het kledingstuk dan zo snel mogelijk naar een stomerij.

Als je weet hoe je kledingstukken van wol schoon krijgt? Dan is dat natuurlijk duurzaam en geef je je trui (of anders) een langer leven.