Is duurzame kleding duurder dan fast fashion kleding?

Als de vraag luidt: is eerlijk geproduceerde kleding duurder dan de kleding die je bij goedkope winkelketens koopt? Dan is het antwoord ja. Wanneer je twee vergelijkbare items naast elkaar legt waarvan er een duurzaam geproduceerd is en de ander niet dan zal dat kledingstuk dat eerlijk tot stand is gekomen hoogstwaarschijnlijk duurder zijn. Waarom?

Bij kleding uit de fast fashion industrie betaalt iemand anders de prijs en bij eerlijke kleding wordt de prijs van de kleding betaald door de klant. En wanneer je enkel de prijzen vergelijkt dan lijkt de eerlijke mode duurder. Maar dat is wanneer je alleen rekening houdt met de korte termijn. Was vroeger deugdelijk materiaal en goede snit de aanleiding om een kledingstuk te kopen, tegenwoordig geeft veelal de laagste prijs de doorslag. Mensen willen veel voor weinig. Doordat de kledingproductie werd verplaatst naar de lageloonlanden zoals Bangladesh en India werden hier de fabrieken gesloten. En voor Westerse begrippen werd de productie van kleding heel goedkoop waardoor de de industrie het ook op de markt kon brengen tegen hele lage prijzen. Kochten we vroeger enkele kledingstukken per seizoen, nu was het plots mogelijk om voor hetzelfde geldbedrag haast wekelijks iets nieuws te kopen. Waren we vroeger zuinig op onze goede kleding, en repareerden onze oma’s deze nog zelfs zorgvuldig (zelfs ladders in panty’s werden ‘opgehaald’!) is tegenwoordig kleding een wegwerpproduct geworden. Legio mensen hebben zelfs ongedragen kleding met kaartjes er nog aan in de kast hangen. Kozen we vroeger onze kledingstukken heel bewust, nu wordt er vaak impulsief gekocht en is het het bij nader inzien toch net niet. Maar we vinden het te goedkoop om terug te brengen of te ruilen dus ligt het een poosje onder in de kledingkast en wordt het uiteindelijk weggegooid.

Met andere woorden we kopen veel te veel en gooien veel te veel weg. We geven uiteindelijk nog steeds hetzelfde bedrag aan kleding uit maar waar vroeger kleding jarenlang meeging redt de goedkope kleding nu amper het einde van een seizoen. Dus je kunt beter de vraag stellen of fast fashion eigenlijk wel zo goedkoop is als het lijkt. En dan is het antwoord volmondig nee. Iemand die bewust kiest voor eerlijke kleding zal vanzelf minder kleding kopen omdat dat niet nodig is. En omdat deze kleding vaak wat duurder is er ook zuiniger op zijn. En als je het dan ook nog combineert met leuke, unieke tweedehands vondsten ben je uiteindelijk niet duurder uit. Uiteindelijk misschien zelfs goedkoper omdat je minder koopt en je afvraagt f je het item wel echt leuk vindt en nodig hebt. Wie echter naar kleding kijkt als een investment piece zal zeker niet duurder uit zijn. Wie minder vaak kleding koopt, en kiest voor kwaliteit kan uiteindelijk zelfs minder geld kwijt zijn aan kleding. En de grootste winst is misschien nog wel het milieu. Hoe minder er geproduceerd hoeft te worden en hoe minder er wordt weggegooid hebben we het pas over de echte winst, die van de minste milieubelasting.