Waar vind ik duurzame kinderkleding?

Er bestaat een modebedrijf in Nederland dat 100% recycled: Loop.Alife. Bij Loop.Alife wordt kleding ingezameld. Bruikbare spullen worden verkocht en alles waar een gaatje in zit wordt gewassen en uit elkaar gehaald en van de vezels wordt garen gemaakt. Van deze geüpcyclede  garens worden stoffen gemaakt voor nieuwe kledingstukken. Duurzame kleding kan ook zijn: kleding waarvan de grondstof niet katoen is maar hennep. Wat kleding duurzaam maakt is de productie van de stof en het type stof dat gebruikt wordt voor de kleding. Katoen wordt vaak gebruikt als grondstof voor kleding. Dit komt omdat katoen zo prettig is in het dragen, maar de productie ervan heeft een groot effect op het milieu. Om te beginnen groeit de katoenplant in warme landen en heeft erg veel water nodig en put de bodem snel uit. Om er voor te zorgen dat de bodem niet uitgeput raakt wordt deze bemest met veel kunstmest. Ook heeft de katoenplant veel bestrijdingsmiddelen nodig om goed te kunnen groeien want de struik is erg gevoelig voor schimmels en andere ziektes.  Deze bestrijdingsmiddelen vervuilen de natuur waardoor belangrijke insecten als bijen en vlinders met uitsterven bedreigd raken.

Maar er zijn meer duurzame oplossingen als bouwstoffen voor kleding. Zoals biologische katoen waardoor er geen pesticiden worden gebruikt. maar een nog beter voorbeeld is van een duurzame grondstof is hennep. Hennep groeit gemakkelijk en heeft geen kunstmest nodig. Daarnaast heeft de plant diepe wortels waardoor er weinig tot geen water-irrigatie nodig is. Het voordeel hiervan is dat de bodem niet uitdroogt. En omdat hennep weinig last heeft van onkruid of insecten zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Denk de volgende keer dus goed na voordat je nieuwe kleding koopt en kijk of het wel duurzaam is geproduceerd. Ga op zoek naar duurzamere alternatieven. En dan is er nog het duurzame alternatief door kinderkleding tweedehands te kopen en de kleding waar je kinderen uitgegroeid zijn zelf te verkopen of weg te geven aan familie en vrienden of aan een goed doel. Hiermee verleng je de levensduur van een kledingstuk maximaal en vergroot de duurzaamheid.

Wanneer iedereen een steentje bijdraagt aan het verbeteren van het milieu en een betere werkomgeving voor de arbeiders in arme landen maken we het verschil! Voor mens en dier en de generaties na ons.