Waarom duurzaam?

Bij duurzaam denk je wellicht meteen aan duurzame energie. Zoals windenergie en zonnepanelen. Dat klopt natuurlijk, maar je kunt zelf veel meer doen. Door bewust om te gaan met afval, afvalvermindering, minder consumeren verhoog je het welzijn van mensen en natuur. Doordat we minder spullen kopen en dus minder afval produceren wordt het milieu minder belast.

Door de groeiende welvaart in arme landen leven de mensen daar steeds minder in armoede, gelukkig! Maar meer welvaart betekent nu eenmaal ook meer milieubelasting. Zo eten mensen meer vlees wanneer de welvaart stijgt bijvoorbeeld. En als je bedenkt dat voor een stevige biefstuk op je bord 4000 liter water nodig is, is het niet zo moeilijk te bedenken dat dit een zeer nadelig effect heeft op het milieu. Want voor die biefstuk wordt niet alleen al dat water verbruikt, maar ook wordt er dagelijks hectaren regenwoud (per jaar verdwijnt bijna 7,9 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat is ruim twee keer Nederland) gekapt om sojabonen te planten om die gevoerd worden aan de koeien die de biefstuk leveren. En de koeien hebben ook weer een nadelige invloed op de CO2 uitstoot. Terwijl bossen en regenwouden het CO2 juist opnemen en daarmee in balans houden.

En met de groeiende welvaart kopen ook steeds meer mensen steeds meer spullen. Hierdoor zijn meer grondstoffen nodig en wordt er veel meer afval geproduceerd. Hoe kun je duurzaam bezig zijn in je dagelijks leven? Door een dag geen vlees te eten en bijvoorbeeld het kopen en dragen van tweedehands kleding ben je al heel duurzaam en milieubewust bezig. Want ook de mode industrie is namelijk best vervuilend. Met het kopen van een tweedehands outfit voor je kinderen (of jezelf) spaar je grondstoffen, energie en afval en worden er minder pesticiden gebruikt. Daar worden de bijen, die met uitsterven worden bedreigd, ook weer heel veel beter van! Wanneer je dan ook nog tweedehands kindermerkkleding koopt gaat het lang mee en blijft vaak langer mooi.